Cacao

Naast het kopje koffie van Optimal Coffee biedt warme chocolademelk u, uw patiënten, uw medewerkers en gasten de mogelijkheid van een heerlijke afwisseling. Optimal Coffee maakt hiermee optimaal genieten bereikbaar.

We leveren natuurlijk niet alleen heerlijke aromatische cacao melanges vol van smaak, maar  natuurlijk ook heerlijke duurzame variaties. Cacao is ontstaan in het Amazonegebied en is door de Spanjaarden in de 16e eeuw ontdekt. De cacaogrondstof werd daar als genotmiddel gebruikt.

De cacaoplant

De kolf van een cacaoplant bevat een 40-tal cacaobonen. Deze moeten eerst worden gedroogd waarna ze klaar zijn voor verdere verwerking.

Wassen en drogen

subfoto
Cacaobonen worden in grote bakken gedaan en met jute zakken of bananenbladeren afgedekt. De pas geplukte bonen hebben een paarse kleur welke door het drogen verandert in een bruine kleur. De bonen worden daarna 12 uur onder water gezet en gewassen. Daarna worden de bonen gedroogd en geselecteerd voor de export.

Opslag

cacao1
Traditioneel werd de cacaoboon in jute zakken vervoerd maar tegenwoordig ook steeds vaker in bulk. Ondanks dat cacao een seizoensproduct is wordt deze het gehele jaar door verwerkt tot cacaopoeder en cacaoboter.

Verwerking

cacao2
De bonen worden geroosterd in draaiende trommels in een temperatuur tot 140°C. De temperatuur en duur van het roosteren bepalen voor een groot deel de uiteindelijke smaak van de cacao. Er is vakmanschap vereist om een constant kwaliteit cacao te produceren. De kernen worden in de cacaomolens fijngemalen tot een dikke cacaopasta. De dikke, harde klomp die overblijft wordt vermalen tot magere cacao, of cacaopoeder het grondproduct voor een heerlijke melange van de cacaopoeder voor uw overheerlijke dampende beker chocolade.